
Organismul se devitalizează dacă sistemul limfatic nu funcționează corespunzător.
Vasele limfatice se întind de-a lungul întregului organism, formând circulația limfatică, care este paralelă și situată lângă circulația sanguină, singura diferență fiind aceea că vasele limfatice au peretele foarte subțire și sunt mai largi (prin ele circulă limfa, care este un fluid cu conținut crescut în grăsimi, deci este mai vâscoasă decât sângele și are nevoie de mai mult spațiu pentru a putea să ”curgă”).
Pentru că nu există o pompă la nivelul circulației limfatice (cum este inima, la nivelul circulației sângelui), limfa se deplasează datorită contracțiile mușchilor în cadrul mișcării și exercițiilor și datorită modificărilor de presiune ale circulației sângelui, care merge în paralel cu cea limfatică.
Așadar, avem nevoie atât de mișcare fizică, cât și de o bună presiune în vasele de sânge, pentru a avea o bună circulație a limfei.
După un somn de noapte, circulația limfatică este stagnantă (circulația sanguină funcționează continuu, inclusiv în timpul nopții, pentru că pompa cardiacă care bate continuu îi asigură fluxul perpetuu).
Sistemul limfatic este cel mai important sistem de colectare și eliminare a reziduurilor acide de la miliardele de celule ale organismului omenesc.
Sistemul limfatic este alcătuit din vasele limfatice, din ganglionii limfatici și organe definite precum splina, timusul, apendicele, amigdalele, polipii și din fluidele limfatice sau limfa, care circulă prin toate aceste structuri.
Fluidele limfatice acționează precum apa de la toaleta din baie, îndepărtând reziduurile care sunt eliminate de miliardele de celule din organism, sau cele care intră pe alte căi în organism, ”scurgându-le” către exterior.
Ganglionii limfatici sunt considerați ”fosele septice” ale sistemului tip canalizare care este sistemul limfatic. Eu au o structură fibroasă, care servește ca un filtru pentru celulele limfatice, servind la filtrarea, neutralizarea, legarea și distrugerea agenților patogeni – toxine sau microbi (numiți antigene, în medicină).
Ganglionii limfatici sunt grupați în special în anumite regiuni ale corpului, cei mai importanți fiind:
− la nivelul gâtului, cefei și partea superioară a pieptului – ganglionii cervicali, care sunt stații importante de filtrare pentru regiunea capului
− zonele axilare (la subbraț, subțioară) – care filtrează regiunea toracică (pieptul) și extremitățile superioare – ganglionii axilari
− regiunea abdominală, în pereții tractului digestiv și în mezenter – în jurul tuturor organelor
digestive – cei mai numeroși din organism (ganglionii tractului gastro-intestinal – care se ocupă de filtrarea toxinelor din alimentație)
− zonele inghinale (la încheieturile picioarelor) – ganglionii inghinali, care drenează regiunea pelvisului, a bazinului și membrele inferioare.
Când sistemul limfatic este supraîncărcat cu toxine, paraziți, celule slăbite prin acidoză (muribunde), mucus, reziduuri rezultate din metabolism etc – ganglionii limfatici se măresc și se umflă.
Amigdalele și polipii (organe limfatice cunoscute, părți ale sistemului limfatic al omului) reprezintă exemplul perfect. Așa cum discutam și la dietă, consumul de lactate, zahăr și făină rafinată intensifică producția de mucus la nivelul mucoaselor digestivă și respiratorie, sistemul limfatic își încetinește curgerea și apare acumularea de cantități mari de reziduuri – iar primele semne sunt mărirea amigdalelor și polipilor, durerile de gât, secrețiile din nas și expectorațiile din faringe. Așadar, răcelile și gripa nu sunt decât semnale că sistemul limfatic este ”prea plin” și are nevoie să se curățe.
Microbii – virușii și bacteriile – nu sunt decât ”oportuniștii” și ”ajutoarele de gunoier”, care sprijină organismul în eforturile sale de eliminare a toxinelor.
Prin produșii lor proteici, ei ”fluidifică” secrețiile vâscoase, adunate în sistemul limfatic și ajută la eliminarea lor mai ușoară.
De asemenea, răspunsul imunitar produs de limfocite la prezența germenilor (febra) – ”încălzește” și ajută la mai ușoara eliminare a limfei vâscoase și pline de toxine.
FEBRA este un MECANISM DE APĂRARE al organismului.
Neînțelegerea acestor mecanisme, administrarea de medicamente care OPRESC FEBRA (anti-termicele), inhibă eliminările de secreții (picăturile de nas), blochează tusea și expectorația (anti-tusivele, antispasticele), dar mai ales intervențiile chirurgicale care îndepărtează organele limfatice – afectează GRAV
integritatea sistemului limfatic.
Chiar dacă se îndepărtează ”fosele septice” – sistemul de canalizare colmatat rămâne!
Și după pierderea foselor septice, sistemul limfatic ”va deversa” excesul de toxine care circulă la nivelul său în țesuturile din jur.
După operația de amigdale și polipi, țesuturile din jur vor fi treptat impregnate în toxine, mai ales dacă se consumă în continuare alimentele formatoare de mucus.
Îmi amintesc din copilăria mea, după operația mea de amigdale, medicii m-au ”lăsat” să mănânc înghețată – aceast fiind răsplata ”cumințeniei” și complianței mele, la acceptarea actului barbar al intervenției chirurgicale, care m-a ”descompletat” la nivel fizic și la nivelul sistemului limfatic.
Iar după 2-3 ani de consum aproape continuu de înghețată, lactate, dulciuri și făinoase, ZILNIC, am făcut o sinuzită purulentă generalizată, în toate sinusurile.
Am trăit direct întreaga experiență a blocării sistemului limfatic, ca urmare a erorilor fundamentale de alimentație.
Dr. Robert Morse spune că după operația de amigdale, multe persoane (care continuă să se alimenteze greșit) suferă de spondiloză cervicală sau probleme ale tiroidei. Pentru că partea din față sau cea din spate a gâtului (o zonă foarte îngustă din organismul nostru, în care sistemul limfatic este foarte bogat și bine reprezentat) se va ”colmata” și înfunda cu reziduuri toxice limfatice – depuse ÎN ȚESUTURI, între celule.
Procesul durează mult timp, corpul omenesc este INCREDIBIL de rezistent și de luptător, și sunt necesare foarte multe abuzuri pentru a-l destabiliza la nivelul la care să apară manifestările bolii. Dar semnalele de dezechilibru apar destul de devreme.
Sorina Soescu – Sanatate 5 d ( click pt a cumparta ebook)
Dr Robert Morse – Sa traim sanatos fara toxine ( click pt cartea pdf gratuit )