Ceremonia Ceaiului

Istoria și arta ceaiului sunt strâns legate de traditia acestei ceremonii a ceaiului japonez,care la rândul ei este strâns legată de budism. Și datează din secolul al IX-lea,când a fost adusă din China de către un călugar budist,la întoarcerea sa în Japonia. Dar ceaiul era cunoscut în China de peste o mie de ani înainte ca el să devină popular în Japonia. Căci în China era folosit mai ales în scopuri medicinale,iar ceiul verde era folosit în ritualurile care aveau loc la mănăstirile budiste. În Japonia,ceaiul a devenit,în rândul războinicilor un simbol al statutului social și a început să evolueze în propria sa formă.

Japonezii numesc ceremonia ceaiului chanoyu,sado,sau chado. Este un ritual tradiţional cu influenţe din budismul zen, în care ceaiul verde pudră,sau matcha,este preparat ceremonios de către un practicant experimentat şi este servit unui mic grup de invitaţi într-un cadru liniştit – după cum am înfățișat mai sus. În esenţa sa,ceremonia ceaiului reprezintă expresia sintetică a aspectelor fundamentale ale culturii japoneze. În cultura japoneză,orice formă de artă este descrisă ca o „cale” spirituală. În acest sens întâlnim „calea florilor” (ikebana), „calea caligrafiei” (shodo), „calea poeziei” (haiku), „calea sabiei” (kendo). Corespondentul pentru chanoyu este chado „calea ceaiului”,iar aceasta reprezintă o cale spirituală a ceremoniei ceaiului.Ceremonia ceaiului este un fel de a trăi, un mod de viaţă.Când se bea ceaiul mişcările corpului trebuie să fie armonioase,strict calculate,liniştite,pline de calm interior.

Principiile pe care se bazează arta ceaiului sunt armonia (wa),respectul (kei),puritatea (sei) liniștea și seninătate (jaku). Armonia trebuie să fie una deplină- între oameni,între obiecte,între oameni și obiecte.Respectul trebuie arătat față de ceilalți,de reguli,de ustensile.Puritatea trebuie să fie atât una fizică,cât și una spirituală.Doar dacă sunt respectate toate aceste principii se poate ajunge la starea de liniște și seninătate.

Un ceai cu tine insuti

Desi ceremonia chanoyu a fost gandita pentru cel putin doua persoane- in mod traditional-, maestru de ceai si invitatul-este o idee minunata sa iei in mod regulat „un ceai cu tine insuti”, asa cum propune medicul uruguayan Walter Dresel.

Suntem atat de subjugati de indatoriri si obligatii externe, incat o intalnire cu tine insuti o zi pe saptamana poate sa fie un adevarat balsam pentru suflet. Poti sa stabilesti o zi si o ora in fiecare saptamana, pe care sa ti le notezi riguros in agenda si in care sa mergi la o cafenea sau o ceainarie care te inspira. Dupa ce comanzi ceaiul, poti sa profiti de acest rastimp ca sa te gandesti , sa iei notite intr-un caet sau , pur si simplu, sa respiri in liniste si sa percepi lumea prin cele cinci simturi.

Namaste !

poze: Pinterest

text preluat din diferite surse Google, carti, etc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: