Coada calului- cum o recoltam si ce proprietati are

Plantele sunt pansamente pentru trupul nostru daca stim sa le culegem corect si sa le tratam astfel. Plantele medicinale nu se culeg ori si cum sau ori si cand, trebuie respectate anumite reguli daca dorim sa tratam bolile noastre si a celor pentru care le culegem.

Totul trebuie facut in functie de momentul zilei, de luna , de zodie , de soare , totul are influenta asupra plantelor , insa si starea celui care culege trebuie sa fie una speciala- de veneratie fata de elementalii plantei, de rugaciune, de reculegere , de pace si seninatate.

Oamenii de stiinta contemporani nu mai pot nega, datorita numeroaselor studii de specialitate efectuate, ca diversele specii de plante sunt puternic influentate de energiile cosmice (ca si noi, oamenii).

Asa se face ca forta tamaduitoare, energia vitala a unei plante, se gaseste preponderent in diferite parti ale acesteia, functie de stadiul sau de dezvoltare, de anotimp, de fazele Lunii, clima, tipul de sol in care creste, dar si de semnul zodiacal al zilei in care se face recoltarea.

La aceste elemente se mai adauga si instinctul si experienta culegatorului, dovada ca in vechime aceasta operatiune, de a alege cele mai bune plante vindecatoare, o facea shamanul comunitatii.

In linii generale, trebuie respectate urmatoarele reguli:

Recoltarea radacinilor plantelor medicinale:

  • – radacinile vindecatoare nu trebuie sa ia contact cu lumina solara, de aceea trebuie culese noaptea tarziu, inainte de rasaritul soarelor sau dupa ce soarele a apus;
  • – anotimpuri favorabile: primavara devreme (cand planta nu si-a incheiat inca intreaga crestere) sau toamna tarziu (cand planta si-a retras energia vitala in radacini, in subteran, pregatindu-se pentru iarna);
  • – faze ale Lunii benefice pentru recoltat: Luna Plina (leacuri pentru boli cronice), Luna in descrestere sau Luna Noua;
  • – semnul zodiacal al zilelor/noptilor favorabile („zilele radacinilor”): Fecioara, Capricorn (mai putin Taur, desi este tot o zodie de Pamant).

Recoltarea frunzelor plantelor medicinale:

  • – cel mai bun moment de recoltare este dimineata tarziu, dupa ce s-a evaporat roua;
  • – se pot recolta in tot cursul anului, daca este vorba de plante tinere;
  • – faze ale Lunii benefice pentru recoltat: cand Luna este in crestere (in intervalul dintre Luna Noua si Luna Plina);
  • – semnul zodiacal al zilelor favorabile („zilele frunzelor”): Rac, Scorpion, Pesti.

Recoltarea florilor plantelor medicinale:

  • – la orele pranzului, in zilele insorite, inainte de arsita dogoritoare, sunt cele mai bune pentru culegerea florilor de leac, deoarece au corolele deschise si sunt adevarate acumulatoare, incarcate cu energie vitala daruita de Soare;
  • – anotimpurile in care se recolteaza florile tamaduitoare sunt, evident, primavara si vara;
  • – fazele Lunii benefice culesului: Luna Plina sau Luna in crestere;
  • – semnul zodiacal al adunarii corolelor („zilele florilor”): Gemeni, Balanta, Varsator.

Recoltarea fructelor si semintelor

  • – orele pranzului, inainte de instalarea caldurii insuportabile;
  • – anotimpurile culegerii acestora: vara si toamna, functie de specia de plante;
  • – faza Lunii benefice culesului: Luna in descrestere;
  • – semnul zodiacal al zilelor adunarii fructelor si semintelor pentru tratamentul diferitelor boli („zilele fructelor si semintelor”): Berbec, Leu, Sagetator.

Tamaduitorii (dar si astrologii!) ne sfatuiesc insistent sa mergem la cules de plante medicinale obligatoriu pe vreme uscata si daca Luna se afla in faza sa cea mai favorabila, pentru ca bolnavul sa poate beneficia de toata forta vitala a remediului natural respectiv.

Mai trebuie sa retinem ca plantele (parti ale acestora) recoltate in zilele aflate sub semnul Scorpionului au o putere vindecatoare extraordinara.

Proprietatiile Plantei Coada Calului

Una dintre cele mai vechi plante medicinale cunoscute, coada calului a fost folosită îndeosebi ca remediu pentru probleme ale rinichilor şi vezicii urinare, artrită, ulcere şi tuberculoză. Ca şi părţi utilizate se foloseşte partea aeriană a plantei (tulpinile sterile), precum şi întreaga plantă, cu excepţia rădăcinilor. Planta se poate folosi verde sau uscată. Este indicat a fi culeasă vara în lunile iulie-august; după recoltare se îndepărtează părţile înnegrite de lângă pământ, apoi se pune la uscat, întinsă în straturi subţiri, fie în aer liber, la umbră sau în încăperi uscate şi aerisite, poduri etc. Este bună de folosit după ce planta uscată ajunge să aibă o culoare verde-deschis, fără părţi brunificate, fără tulpini fertile. Produsul “final” nu are miros, iar gustul este dulceag. Ca şi modalitate optima de păstrare sunt indicaţi săculeţi de hârtie sau de pânză, puşi apoi în locuri uscate.

Ceaiul de coada calului este recomandat pentru functionarea normala a sistemului urinar, eliminarea pietrelor la rinichi, este eficient in situatiile de incontinenta urinara si pentru bolile de rinichi. Reduce disconfortul care apare la nivelul articulatiilor, ligamentelor si tendoanelor. Produsul favorizeaza regenerarea pielii, mentine sanatatea parului si reduce transpiratia abundenta.

Contribuie la:

Intern: – sustinerea diurezei; – eliminarea „nisipului” urinar; – reducerea riscului de sangerari; – protejarea mucoasei gastrice prin normalizarea secretiei de suc gastric; – reducerea disconfortului care apare la nivelul articulatiilor, ligamentelor si tendoanelor; – sustinerea procesului de remineralizare al tesutului osos, contribuind la absorbtia si fixarea calciului; – consolidarea tesutului conjunctiv prin stimularea sintezei de colagen; – reducerea transpiratiei abundente.

Extern: – reducerea disconfortului care apare la nivelul articulatiilor, ligamentelor si al tendoanelor; – reducerea riscului de sangerare; – reducerea disconfortului care apare la nivelul venelor hemoroidale si al mucoasei anale; – favorizarea regenerarii pielii; – mentinerea sanatatii parului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: