O meditatie pratica

smacap_Bright

Ce este meditatia ?

Meditatia este starea mentalului in care nu exista ganduri care provin de la simturi. Se formeaza in mental un „curent” continuu asupra unui obiect, ca apa care curge intr-un rau. Nu este decat o singura unda sau val (VRITTI) in mental.

Meditatia este curgerea neincetata a unui val de constiinta divina. Este curentul continuu al gandirii catre un obiect unic, Dumnezeu sau Atman, simbolizat de firul de untdelemn care curge fara zgomot dintr-un vas in altul. Toate gandurile lumii sunt excluse din mental, care este saturat de gandirea divina, de gloria divina, de prezenta divina. Meditatia este curgerea constanta a gandirii catre obiectul concentrarii. Meditatia este a saptea etapa sau treapta a scarii yoghine; yoghinii o numesc Dhyana. Domnul Iisus spunea ” Goleste-te de tine insuti si Eu te voi umple” , acesta corespunde invataturii lui Patanjali: Yoga este anihilarea tuturor fluctuatilor mentale. Actul de a-ti goli mentalul si de a-l face precum o foaie alba este, fara indoiala, o disciplina dificila, dar o practica continua, insotita de o mare aspiratie, va conduce in mod sigur la reusita.

Fixarea privirii ( TRATAKA)

Trataka consta in a privi fix un anumit obiect. Scrieti cuvantul AUM cu negru pe peretele dinspre nord si asezati-va cu fata spre acest punct. Concentrati-va asupra lui cu ochii deschisi pana cand incep sa va curga lacrimile. Inchideti apoi ochii si evocati imaginea acestei silabe sacre. Deschideti din nou ochii si reincepeti sa priviti pana cand revin lacrimile. Mariti gradat durata acestui exercitiu; exista aspirati care-l pot practica timp de o ora. TRATAKA este unul din cele sase exercitii fundamentale de purificare din Hatha Yoga. Acest exercitiu fortifica mentalul ratacitor si pune capat oscilatiilor. Puteti sa faceti Trataka cu un punct mare colorat. Puteti sa faceti Trataka cu orice imagine a Divinului, fie ca este Iisus, Krishna sau Shiva. Asezati-va pe un scaun. Fixati imaginea pe peretele dinspre nord. Trataka este ” ABC”-ul concentrarii, este primul exercitiu al yoghinilor incepatori. Mentalul poate totodata sa fie controlat prin practici de adorare mentala a unei divinitati, gandindu-va la atributele Divinului, amintindu-va de jocul sau divin, care este universul manifestat.

Faceti Trataka timp de cinci minute de zi, marind durata in fiecare saptamana. Nu obositi ochii. Practicati Trataka timp de sase luni. Veti lua apoi lectii de concentrare si de meditatie mai avansate.Fiti punctual si metodic in disciplina voastra ( Sadhana); daca intrerupeti , nu uitati sa recuperati timpul pierdut chiar a doua zi. Fixarea privirii vindeca multe boli de ochi si permite atingerea unor puteri paranormale. ( Siddhi)

fragmente Swami Shivananda – Practica Meditatiei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: