
Arborele de ienupăr, Juniperus communis, este un arbust veșnic verde care crește în multe părți ale lumii, inclusiv în America de Nord, Europa și Asia. Produce fructe sub formă de boabe albastre, foarte aromate, despre care cercetările actuale arată că au numeroase beneficii pentru sănătate, care dealtfel au trecut proba timpului, fiind folosite in medicina traditionala cu succes.
La fel ca majoritatea altor fructe de pădure, fructele de ienupăr sunt o sursă bogată de vitamina C. Vitamina C este esențială pentru susținerea sistemului imunitar, mai ales în această perioadă a anului când imunitatea este pusă la încercare, sinteza colagenului și buna funcționare a vaselor sangvine. De asemenea, acționează ca un puternic antioxidant, protejând celulele de acțiunea nocivă a radicalilor liberi.
În fructele de ienupăr se găsesc și flavonoizi și uleiuri volatile. Acestea din urmă au în compoziție substanțe care au proprietăți antiinflamatorii, anticanceroase, antioxidante și antibacteriene. O cură cu boabe de ienupăr protejează organismul de numeroase afecțiuni cronice, printre care bolile cardiace și neurodegenerative, susțin specialiștii. Specialistii in fitoterapie propun pe langa siropuri, tincturi sau extracte si cure de fructe ca atare, ce se gasesc de regula ambalate, in magazinele naturiste si chiar au un gust placut, desi destul de puternic.
Se incepe cu patru fructe în prima zi, preferabil dupa micul dejun, apoi se crește treptat cantitatea, cu câte o boabă pe zi, până când se ajunge la 15 boabe. Apoi, se va scădea zilnic tot cu câte o boabă până se ajunge din nou la patru fructe de ienupăr.
Recomand procurarea acestora din magazine plafar si cele doua soiuri care pot fi ingerate sunt Ienuperus Communis si Juniperus Oxycedrus.
Multa sanatate sa avem cu totii!