Ikigai: Atitudini personale impotriva imbatranirii

Mintea are o putere extraordinara asupra corpului si asupra ritmului sau de imbatranire; in asemenea masura, incat majoritatea medicilor sunt de acord cu privire la faptul ca secretul tineretii corpului consta in a ne mentine mintea tanara si activa, asemenea persoanelor centenare din Japonia, si a considera simple provocari dificultatile care apar pe drumul vietii.

Un studiu realizat la Universitatea Yeshiva a stabilit ca persoanele longevive au in comun doua atitudini de viata determinante; optimismul si o expresivitate emotionala ridicata. Prin urmare, cele care accepta provocarile cu atitudinea potrivita si sunt capabile sa-si gestioneze emotiile au parcurs deja o buna parte din drumul spre longevitate.

O atitudine stoica – seninatatea in fata dificultatilor – contribuie, de asemenea, la prelungirea tineretii, deoarece reduce nivelul de anxietate si stres si stabilizeaza comportamentul. Acest lucru se reflecta intr-o mai mare speranta de viata a anumitor culturi cu un stil de viata ordonat si tihnit.

O alta atitudine antiimbatranire manifesta este fuga de hedonism si de satisfacerea capriciilor si a dorintelor de moment. Cedarea in fata tentatiilor, in special de tip alimentar, conduce la o nutritie nesanatoasa care slabeste organismul.

O alta caracteristica a persoanelor longevive este dieta sanatoasa si cumpatata, asa cum vom vedea cand vom reveni la Okinawa, precum si renuntarea la substantele nocive pentru organism.

Persoanele care s-au mentinut active fizice si mental in timpul maturitatii ajung, de regula, la o senectute mai blanda si mai placuta, cu un organism mai pregatit sa lupte cu neajunsurile si afectiunile specifice. De aceea, cand vorbim despre persoane centenare sau supercentenare – cele care au 110 ani sau mai mult – vom observa un profil comun: barbati si femei care au avut o viata plina, grea, de cele mai multe ori, dar care au stiut s-o infrunte cu o atitudine pozitiva si nu s-au lasat invinsi de obstacole.

Alexander Imich, care a ajuns sa fie barbatul cel mai batran din lume la 111 ani, spunea ca este convins ca are gene bune, dar ca exista alte lucruri importante pentru a trai mult timp. ”Modul de viata pe care il ai este tot atat de important sau chiar mai important pentru longevitate”, a aratat el intr-un interviu dupa ce a fost inscris in Guinness World Records din 2014

fragmente: Ikigai de Hector Garcia si Francesc Miralles

poze: Pinterest

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: