IUBIREA TRECE PRIN STOMAC

Doi cardiologi americani,Meyer Friedman si Ray Roseman,au consultat,intr-un interval de sase luni,un grup de agenti fiscali.Ei au fost rugati sa tina o evidenta exacta a modului lor de alimentatie,deoarece cei doi cercetatori doreau sa afle cum se repercuteaza nutritia asupra inimii si circulatiei.La inceputul lunii aprilie,cea mai intensa perioada de activitate a agentilor fiscali din S.U.A. ,a crescut vertiginos nivelul colesterolului din sange, cu mult peste valorile normale-cu toate ca ei nu-si modificasera obiceiurile alimentare! Dupa incheierea declaratilor fiscale,la sfarsitul lunii aprilie, si dupa scaderea volumului de lucru, a scazut si nivelul colesterolului la limita normala, fara ajutorul tratamentelor, medicamentelor sau al schimbarii regimului alimentar.

Deci : ce rol a jucat nutritia in cresterea nivelului colesterolului?

In timpul unui studiu din anii 70, niste iepuri de casa au fost hraniti cu hrana bogata in grasimi, pentru a se cerceta formarea bolilor cardiace. La toate grupele de cercetare au existat rezultate concordante- cu o exceptie: la o anumita grupa simptomele bolii erau in mod ciudat cu 60 la suta mai reduse.Cercetarea iepurilor nu a putut elucida de ce tocmai ei au prelucrat mai bine decat celelalte animale hrana (de infarct).Printr-o intamplare s-a descoperit, dupa un timp ca studentul insarcinat cu hranirea animalelor obisnuia sa-si ia in brate si sa-i mangaie dragastos pentru cateva minute. Studii ulterioare pe alte animale au confirmat aceasta legatura.

Deci: cum a preintampinat studentul bolile cardiace?

Aceste exemple sunt menite sa va aminteasca ceva ce traim in fiecare zi: ce se intampla in capul si inima celor implicati in timpul si dupa pregatirea si consumarea mesei influenteaza calitatea si valoarea nutritiva a hranei si astfel ne influenteaza corpul si starea sanatatii cel putin la fel de mult ca si simplele cantitati si elemente componente ale hranei noastre, ca si ora mesei- daca nu chiar mai mult. Gandurile si sentimentele cu care gatiti, cu care va asezati la masa si cu care mancati hotarasc folosul si valoarea nutritiva pe care le are hrana respectiva pentru dumneavoastra. Nimic mai simplu.

Cea mai buna mancare, cel mai sanatos meniu natural se transforma in otrava in corpul dumneavoastra, in grasime de prisos, in slabiciune generala, daca atmosfera in care gatiti si mancati este stricata – in urma lipsei afectiunii din timpul prepararii, de teama kilogramelor in plus,de stres, indiferent de forma de manifestare si asa mai departe. (Te ingrasi numai de la privit!) – Are dreptate cine gandeste astfel. Gandurile lui transforma mancarea in grasime de prisos.

(Iubirea trece prin stomac) : acest proverb spune purul adevar. (Si lipsa afectiunii trece prin stomac) : poate ca nu cunoasteti inca acest proverb, dar nu este mai putin adevarat.O mancare facuta de bunica nu este buna pentru ca ea gateste dupa retete vechi, ci pentru ca stie gradul de rudenie si pentru ca stie ce va place si ce nu. Munca plina de dragoste din timpul prepararii, gandurile afectuoase pentru copii, nepoti sau prieteni transfera pur si simplu vitalitatea in mancare in timp ce gateste, indiferent ce gateste, ce cantitati pune pe masa sau cat a durat gatitul.

O felie de paine cu unt data cu placere si fara sa se astepte un contraserviciu este de o mie de ori mai sanatoasa si mai intaritoare decat cea mai buna masa cu sase feluri cu care vrem sa ne impresionam oaspetii.

Un morcov curatat cu dragoste si cu ganduri bune (pentru ca se stie ca el/ea il mananca cu placere) face mai bine digestiei si intregului organism,decat morcovul din cel mai bun magazin de produse biologice,care este cumparat numai pentru ca ar fi (sanatos).

Chiar si un plic de cafea macinata si pastrata congelata este mai sanatoasa decat cea mai buna cafea proaspata macinata, daca inima care conduce lingura lucreaza cu ganduri bune fata de primitorul deliciului fierbinte.

Probabil ca ghiciti ce parare trebuie sa avem despre sfaturile bazate (pe cele mai noi descoperiri stiintifice), daca ne gandim ce s-ar fi intamplat daca un consilier fiscal s-ar fi dus la medic in perioada in care nivelul colesterolului era mare. Ar fi fost doctorocit- poate cu sfaturi bune ca: (Schimbati-va regimul alimentar, altfel va paste un infarct!), cu regimuri si, in cel mai rau caz, cu medicamente. S-ar fi intamplat ce se intampla incredibil de des in cazul nivelului ridicat al colesterolului si ceea ce stie orice medic: in ciuda tuturor regimurilor urmate, nivelul grasimilor din sange nu scade pana la urmatoarea consultatie! Dimpotriva: de multe ori este mai ridicat decat la inceputul tratamentului.De ce? Pentru ca teama a facut sa creasca nivelul colesterolului. Teama expertilor fiscali ca vor rata intalnirea. Teama pacientului care inghite fara sa se mai gandeasca amenintarea medicului (Din pacate trebuie sa va comunic…)- o influenta pe care o exercita, inconstient, unii medici si care, de multe ori, genereaza teama, chiar si in cazul consultarii celor sanatosi (profilaxie,consultari periodice etc.). Se adauga si faptul ca medicamentele ar fi blocat capacitatea corpului de a scadea prin forte proprii nivelul ridicat al colesterolului si ar fi deteriorat reactiile naturale.

Singurul mijloc eficient, si anume recunoasterea faptului ca nivelul ridicat al colesterolului a fost determinat de stres, ca tensiunea si teama ni le cream noi insine, ca nici o secunda a vietii nu se poate face mai mult decat se face deja, ca linistea interioara normalizeaza nivelul colesterolului si influenteaza efectul hranei in organism- acest leac este rareori prescris si acceptat mai rar.

(Nu pot controla atitudinea cu care a fost pregatita mancarea de la cantina (restaurant) din portiile gata ambalate!) Ba da, o puteti controla si o faceti zi de zi. Observati ce efect are mancarea asupra dumneavoastra. Cum va simtiti dupa ea? Si apoi lasati-va instinctul sa decida daca data viitoare veti prefera un sandvis cu legume proaspete, pe care l-ati pregatit dumneavoastra insiva sau o persoana apropiata dumneavoastra, in loc sa va indopati cu ceva incropit fara dragoste sau facut de o masina.Stim din proprie experienta cat este de buna mancarea intr-un restaurant al carui bucatar este indragostit sau care are o casnicie fericita.

Indiferent ce facem,nu numai cand mancam sau gatim, bunele intentii sunt mult mai importante decat ratiunea chibzuita. Noi mancam atmosfera, iubire, ganduri si sentimente. Prin ele ne insanatosim sau ne imbolnavim. Atata vreme cat cineva tine la aparente, cat timp nu se increde in instinctul lui, nu va sesiza diferenta dintre supa bunicii, in care se gasesc rosii preparate cu dragoste, si preparatele cuptoarelor cu microunde, pe care le gasim in orice automat. Insa diferenta exista. Poate ca sunteti unul din oamenii care isi iau inima in dinti pentru a simti din nou aceasta diferenta si fara sa cereti imediat o (dovada). Dovada o veti primi mai tarziu, iar pentru multi oameni ea vine prea tarziu.

fragmente -Puterea lunii – Johanna Paungger

poze: Pinterest

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: