Prea multe ganduri in minte ? Cum le poti stopa…

f66b107118fe8487366165c8e79fed00.jpg

Daca ii tai aripile unei pasari,acesta nu va mai putea zbura.Ea va cadea la pamant, dar va mai zburataci pe ici, pe colo.Dupa o vreme, se va potoli complet. In mod similar, daca ii tai aripile, mintea va sfarsi prin a deveni completa lipsita de ganduri.

Care sunt cele doua aripi ale mintii? Ea se gandeste intotdeauna la trecut.Acesta este una dintre aripi.Amintirea placerilor trecute revine in minte prin forta impresiilor mentale lasate de evenimentele trecute. Omul se ataseaza de obiecte care ii provoaca aceste placeri.El isi face planuri pentru a avea din nou parte de ele.Atunci, cand omul actioneaza, el favorizeaza anumite obiecte prin emotia numita atractie si le respinge pe altele prin forta emotiei numita repulsie. El are parte de o placere sau de o suferinta in functie de actiunile sale,virtuoase sau vicioase. In acest fel, roata cu sase spite,respectiv: atractia, repulsia,placerea si suferinta,virtutea si viciu, se invarteste necontenit.Aceasta miscare constanta nu ii deranjeaza deloc pe cei lipsiti de inteligenta,cu mintea orientata exclusiv catre lumea exterioara. Ei sunt fericiti cand capata putina mancare si,eventual, ceva bani de buzunar.Un yoghin se simte insa foarte tulburat de acest proces.El face tot ce ii sta in puteri pentru a opri acesta roata a mintii.

Cealalta aripa a pasarii este planificarea, sau proiectia in viitor. Renuntati sa va mai faceti astfel de proiecte.Fiti liberi ca o pasare pe cer, sau ca aerul.Contemplati valurile mintii.Striviti-le de la radacina.Nu alergati sa va indepliniti dorintele.Acesta este marele secret.Fiti detasat de ele.Dorinta este combustibilul care dinamizeaza motorul mintii.Gandurile sunt focul care il aprinde.Gandurile si dorintele se alimenteaza reciproc.Nu mai alimentati focurile gandurilor cu combustibilul dorintelor si el se va stinge treptat.Acesta este procesul de anihilare a mintii.

Sperantele atrag intotdeauna dupa sine dezamagiri.Datoria voastra este sa lucrati.Nu va mai ganditi la fructele actiunilor voastre.Cultivati detasarea fata de succes sau de esec.

Esecurile sunt simple incercari pe calea catre succes.Numai in acest fel veti putea fi intotdeauna siguri de succes.Nu mai sperati,traiti mereu in prezent.Dumnezeul este cel care face totul,care ne inspira si ne ghideaza pe toti.Urmariti sa deveniti una cu El.

 

Swami Shivananda

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: