Gandul -arhitect al destinului

7f6aa3e02a9ea50d25a892876adc482d

Daca mintea se opreste continuu asupra unui anumit lant de ganduri, ea formeaza treptat un culoar prin care forta-gand va trece automat,creand o anumita obisnuinta mentala c eva supravietui mortii si, intrucat apartine egoului, va fi purtata cu sine in urmatoarea incarnare, ca tendinta mentala sau capacitate.

Fiecare gand isi are propria imagine mentala.Esenta diferitelor imagini mentale formate intr-o anumita viata fizica se structureaza in planul mental si va constitui baza(chintesenta) urmatoarei incarnari.La nastere, sufletul  este inzestrat nu numai cu un nou corp fizic, dar si cu o noua minte si un nou intelect (buddhi).

Este dificil sa explici detaliat activitatea gandului si modul in care determina el destinul omului, orice karma (actiune) produce doua categorii de efecte, una asupra mintii individuale, iar cealalta asupra mintii.Omul isi structureaza coordonatele vietii sale viitoare prin efectele actiunilor sale asupra celorlalti.

Orice actiune are un trecut (o cauza) ce conduce la ea si un viitor ce deriva din ea.Actiunea presupune o dorinta care a generat-o si un gand care a modelat-o.Fiecare gand este o veriga intr-un lant nesfarsit de cauze si efecte, fiecare efect devenind la randul sau o cauza si fiecare cauza fiind efectul unei cauze anterioare;iar fiecare veriga a acestui lant neintrerupt este structurata din 3 componente -dorinta,gand si actiune.Dorinta stimuleaza gandul;gandul se manifesta printr-o actiune.Actiunea constituie chiar urzeala destinului.

Spre exemplu,cel ce priveste cu indivie egoista posesiunea altora, chiar daca nu se transforma intr-un hot activ in prezent, are toate sansele sa devina unul intr-o alta viata viitoare, in timp ce ura si razbunarea mentalizate prea mult sunt semintele din care se va naste un viitor ucigas.

Dimpotriva,iubirea altruista va transforma fiinta mai intai intr-un filantrop, apoi intr-un sfant;si fiecare gand de compasiune va modela caracterul tandru si milostiv al unui adevarat prieten al universului.

Nu trebuie sa cadeti in greseala fatalismului,caci acesta nu produce decat lene si inertie. Trebuie doar sa recunoasteti si sa intelegeti marile puteri ale gandului si, prin truda, sa ajungeti la o gandire corecta, ca va va fauri apoi un mare destin.Cel ce cultiva o actiune, culege un obicei,culege un caracter;iar cel care cultiva un caracter,culege un destin.

Omul este stapanul propriului destin.La fel, destinul actual poate fi schimbat.Nu depinde decat de om,caci toate facultatile, energiile si puterile zac in el;ele trebuie doar manifestate plenar, si omul va deveni liber si mare.

 

citate-Karma -Swami Shivananda

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: