Mi-am pus costumul popular si am mers la dans intr-un frumos sat din Maramures , unde se mai pastreaza traditiile romanesti.
Jocul la sura a fost un obicei care s-a practicat duminica de duminica si de sarbatori mai ales in urma cu mai bine de 40-50 de ani, un obicei pe care l-au prins bunicii si stramosii nostri.Pe vremea aceea nu erau camine culturale, de aceea singura alternativa era ca acest joc sa se desfasoare in curtea unei gospodarii. Daca se pornea o ploaie, toti participantii se refugiau in sura. Cei dornici sa organizeze evenimentul povesteau din timp cu gazda unei gospodarii sa ii lase a face joc. Acestia rasplateau pe gazda, pe rand, printr-o zi de claca, atunci cand avea nevoie de lucru.Duminica, dupa slujba religioasa, credinciosii luau masa de amiaza, apoi toata suflarea din sat se strangea la joc. Oamenii se adunau in curtea gazdei, dar nu incepeau jocu pana cand nu veneau si ceatarasii.
Si asta inca se mai intampla cu ajutorul unul om care isi iubeste traditiile si doreste sa ii inspire si pe cei tineri , asa ca si-a facut o ascociatie: https://www.facebook.com/ZestreaMaramuresului
Va las acum cu cateva fotografii in rosu proeminent 🙂